Mobiltelefoni utomlands

För att kunna använda din mobil när du är i ett annat land måste den operatör du har ditt abonnemang hos ha avtal med det landets operatörer.

Här hittar du goda råd för när du tar med mobiltelefonen utomlands. 

På sidan Mobiltelefoni och surf i EU finns också information om priser inom EU och om att ringa larmnumret 112 när du befinner dig i EU.

Goda råd när du tar med mobiltelefonen utomlands

Kontakta din mobiloperatör för att undersöka om din mobil fungerar i det land du ska resa till. Det är särskilt viktigt om du ringer med kontantkort.

  1. Undersök vad det kostar att ringa och ta emot samtal, skicka sms och mobilsurfa samt vilket debiteringsintervall som olika mobiloperatörer använder. När du ringer från utlandet kan du ofta välja mellan olika operatörer och erbjudanden. Priser och villkor kan variera stort. 
  2. När du reser till ett annat EU-land kan du själv sätta en gräns för hur mycket du vill ringa, surfa och sms:a innan du får ett meddelande från operatören. Om du inte gör det, ska du ändå få ett meddelande när du har använt den mängd som du enligt ditt avtal ska få till hemmapris (exakt vilken mängd det är kommer att utredas av EU under 2016).
  3. Tänk på att du - när du befinner dig i ett annat land - betalar både för de samtal som du ringer och de samtal som du tar emot. Vad gäller sms betalar du bara för dem du skickar, inte för dem du tar emot. För surf betalar du för den datamängd som du använder. Om du vill vara säker på att inte förbruka någon data, kan du stänga av dataroaming i din telefon.
  4. Har du stängt av röstbrevlådan, spärrat eller omdirigerat inkommande samtal när du varit utomlands? Ändra tillbaka till ursprungliga inställningar.
  5. Tänk på att omedelbart spärra simkortet och stöldanmäla mobiltelefonen om den blir stulen. Undersök, innan du reser, hos din operatör vilka uppgifter du behöver ha till hands för att spärra ditt simkort och stöldanmäla telefonen. Vissa kontantkort fungerar inte som kontantkort när du ringer på mobiltelefonen utomlands, utan som ett abonnemang som faktureras. I värsta fall kan du därför råka ut för mycket höga samtalskostnader då någon annan ringer på din stulna mobiltelefon.

Fakta 

För att kunna använda din mobil när du är i ett annat land måste den operatör du har ditt abonnemang hos ha avtal med det landets operatörer (s.k. internationella roamingavtal). I avtalen kommer man också överens om vad du som kund får betala för att du ska ha möjlighet att använda telefonen. Priserna kan variera mycket beroende på i vilket land man befinner sig, men även beroende på vilken operatör man väljer. Hur man väljer operatör när man befinner sig i ett annat land framgår av manualen till din mobiltelefon. Om du är osäker kan du vända dig till det försäljningsställe där du köpte telefonen.