PTS utser vinnare i innovationstävling

2011-05-03

Kommunikationsmyndigheten PTS har utsett vinnarna i innovationstävlingen med temat ”Kultur & fritid”. De 15 vinnarna får finansiering för sammanlagt 18 miljoner kronor från PTS för att genomföra sina projekt.

Innovation för alla (logotyp)PTS innovationstävling på temat ”Kultur och fritid” som startade i november 2010 har nu avslutats. Syftet med tävlingen är att få fram smarta lösningar som kan öka möjligheterna för personer med funktionsnedsättning att utöva och ta del av kultur och fritid.

PTS beslutade i mars vilka projekt som skulle få genomföra en förstudie. Meningen med förstudien var att säkra att det finns rätt förutsättningar för att genomföra projekten på önskat sätt och med önskat resultat. Till sin hjälp hade PTS då ett externt expertråd, bestående av personer med särskild kompetens inom en rad olika områden.

Nu har samtliga förstudier utvärderats och PTS har beslutat vilka projekt som vinner innovationstävlingen. Det rör sig om totalt 15 vinnare, som nu får finansiering från PTS för att genomföra projekten. Vinnarna tillkännages vid en ceremoni i dag på Nalen i Stockholm. Vid ceremonin deltar kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth. Ceremonin sänds live på www.pts.se/webbtv.

– PTS bedömer att de här projekten kan förbättra möjligheterna för personer med funktionsnedsättning att utöva och ta del av kultur och fritid. Det kommer att bli väldigt spännande att följa de här projekten, säger PTS generaldirektör Göran Marby.

De olika projekten tilldelas mellan omkring en halv miljon och två miljoner kronor. Arbetet med projekten påbörjas direkt och kommer att finansieras av PTS i som längst två år. Mer information om vinnarna finns på PTS webbplats, www.pts.se/innovation

Vinnarna i PTS innovationstävling

 • DART från Göteborg
 • Dyslexiförbundet FMLS från Solna
 • Frekvens Produktion AB från Stockholm
 • Föreningen för Fri Kultur och Programvara från Göteborg
 • Help-IT Skaraborg AB
 • IGIS från Lycksele
 • KTH Tal, musik och hörsel från Stockholm
 • KTH Tal, musik och hörsel från Stockholm
 • Libido Music AB från Stockholm
 • MP Reading från Stockholm
 • Riksteatern från Stockholm
 • Storytel från Stockholm
 • Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund från Stockholm
 • Sveriges Radio från Stockholm
 • Systemagic AB från Linköping

Sveriges Radio får särskilt omnämnande

PTS har dessutom beslutat att dela ut ett särskilt omnämnande till det projekt som bäst lever upp till konceptet ”Design för alla”. Omnämnandet tillfaller denna gång Sveriges Radio, vars projekt syftar till att ge radiolyssnaren möjlighet att själv reglera förhållandet mellan tal och musik. Detta görs genom att separera tal från musik och effekter och placera det i en tredje kanal. För lyssnare med hörselnedsättning innebär detta en möjlighet att själva förstärka talet.

– "Design för alla" är en vision om att produkter, tjänster och miljöer är utformade för att fungera för så många människor som möjligt, oavsett funktionsförmåga. PTS anser att Sveriges Radio uppfyller dessa krav genom att ta fram en tjänst som alla kan ha nytta av. Dessutom drivs projektet enligt en utvecklingsmetodik som på ett bra sätt lever upp till konceptet ”Design för alla”, säger Göran Marby.

Två nya tävlingar i höst

Samtidigt meddelar PTS att två nya tävlingar startar under hösten. Den ena tävlingen kommer att ha temat ”Handel och betalning för alla” och är planerad att starta i början av hösten.

– Att handla i en fysisk affär eller på nätet kan innebära svårigheter om du har någon form av funktionsnedsättning. Det kan vara svårt att använda betalterminalen i butiken, att betala p-avgiften med sin mobiltelefon eller att beställa en biljett på nätet. Vi vet att det finns mycket intressant teknik som på olika sätt skulle kunna bidra till att förbättra situationen, säger Göran Marby.

Innan årsskiftet startar den andra tävlingen som har temat ”Underlätta i vardagen för personer med dövblindhet”.

– Personer med dövblindhet har stora svårigheter att kommunicera med sin omvärld. Tekniken utvecklas i hög hastighet och vi vill se vilka möjligheterna är idag för att underlätta vardagen för personer med dövblindhet, säger Göran Marby.

Mer information om PTS nya innovationstävlingar kommer att publiceras på PTS webbplats, www.pts.se/innovation.

Mer information:

Anna Boström, chef PTS enhet för konsumentfrågor, tfn: 073-644 55 23
PTS presstjänst, tfn: 08-678 55 55