Surfa säkert med julklapparna

2011-12-22

Post- och telestyrelsen (PTS) tipsar om hur du kan surfa säkrare om du får en surfplatta eller en smart mobil i julklapp.

Under julhelgen kommer nog många att få en surfplatta eller en smart mobiltelefon i julklapp. PTS har några goda råd till alla som vill prova sina nya produkter.

Se din surfplatta eller smarta mobiltelefon som en dator

Tänk på att du inte är skyddad bara för att du surfar genom en mobiltelefon eller en surfplatta. Klicka t.ex. inte på länkar och öppna inte filer om de kommer från en okänd avsändare. Tänk efter innan du laddar ner en app. Vad gör appen och vad får den tillgång till för information om dig?

Genom att se din mobiltelefon eller surfplatta som en dator, och ha samma säkerhetsmedvetande, minskar du risken att drabbas av problem som t.ex. skadlig kod eller skräppost via sms.

Skydda och säkerhetskopiera din information

Din mobiltelefon eller surfplatta kan stjälas eller tappas bort. Skydda din information genom att aktivera en PIN-kod för inloggning och använda starka lösenord. På PTS e-tjänst Testa lösenord kan du lära dig hur du konstruerar starka lösenord som är svåra att knäcka.

Se till att du inte kommunicerar omedvetet med omvärlden

Om du en gång har kopplat upp din mobiltelefon eller surfplatta mot ett trådlöst nät brukar information om nätet sparas. Då kan produkten söka upp ett nät som du tidigare har använt utan att du är medveten om det. Vill du undvika detta kan du stänga av den trådlösa anslutningen när du inte använder den.

Tänk också på att bara använda trådlösa nät som du känner till och litar på. Försök ta reda på hur säkert nätet är, till exempel genom att fråga den som tillhandahåller nätet.

Slå på din mentala brandvägg

Gör en egen bedömning av hur känslig din information är. Bedöm vilka risker som finns och hur allvarliga konsekvenserna blir om din information förloras, förvanskas eller avlyssnas. Fundera på hur du kan skydda dig.

På PTS webbplats finns fler goda råd om hur du kan surfa säkrare, www.pts.se/internetsakerhet

Mer information
PTS presstjänst, tfn: 08-678 55 55