Smarta telefoner med bredband tar över

2011-11-07

Vi använder 2,3 miljoner smarta telefoner med bredband i mobilnäten och det mobila surfandet ökar kraftigt. Samtidigt ökar inte vårt ringande och sms:ande så snabbt som tidigare. Det visar Post- och telestyrelsens (PTS) rapport Svensk telemarknad första halvåret 2011.

Mobilt bredband som tilläggstjänst till abonnemang för smarta mobiltelefoner ökar kraftigt, och var 2,3 miljoner vid halvårsskiftet 2011. Samtidigt var de mobila bredbandsabonnemangen som säljs som fristående tjänst för främst datorer 1,9 miljoner. Utvecklingen har inneburit en kraftig ökning av datatrafiken i mobilnäten.

Mobilanvändningen ökar alltså, men det är inte samtal och sms som lockar främst. Det finns fortfarande en ökning i antalet utgående samtalsminuter och sms i mobilnät, men ökningen har planat ut sedan halvårsskiftet 2010.

- Konsumenterna vill ha tillgång till tjänster via internet överallt och hela tiden, bredband via smarta mobiler och bärbara datorer kan tillgodose detta behov, säger Göran Marby, PTS generaldirektör. Utvecklingen ställer krav på fungerande trådlösa bredbandsnät med hög kapacitet. Därför är det glädjande att operatörerna nu storsatsar på att bygga ut mobilnäten. PTS har bara under 2011 tilldelat flera frekvensutrymmen som ger förutsättningar för utbyggnaden.

Bredband via fibernät fortsätter öka

En annan viktig utveckling sker inom de fasta bredbandsnäten. Totalt sett ligger antalet fasta bredbandsabonnemang stilla och var knappt 3 miljoner vid halvårsskiftet. Antalet bredbandsabonnemang via fibernät har dock ökat med 16 procent och uppgick till 843 000. Ökningen sker på bekostnad av bredband via kopparnätet (xDSL) och kabel-tv-nät. Rapporten visar också att nära 20 procent av dem som kan skaffa ett abonnemang med en hastighet på minst 100 Mbit/s också gör det, vilket visar att det finns efterfrågan på de högsta bredbandshastigheterna.

Om rapporten

Svensk telemarknad första halvåret 2011 redovisar uppgifter som operatörer med telefoni-, bredbands- och tv-tjänster rapporterar in till PTS. Rapporten visar läget per den 30 juni 2011. Mer statistik från PTS finns tillgänglig på vår statistikportal www.statistik.pts.se.

Rapporten "Svensk telemarknad första halvåret 2011"

Rapportgrafik (excel, nytt fönster)  

För mer information:
Pamela Davidsson, marknadsanalytiker, tfn: 070-811 40 65
PTS presstjänst, tfn: 08-678 55 55