Nya Telepriskollen visar dolda kostnader

2008-12-09

Betalar du för mobilsamtal per påbörjade 1 eller 60 sekunder? Det påverkar kraftigt kostnaden för ett samtal. I den nya versionen av Telepriskollen går det att jämföra debiteringsintervall mellan olika operatörer och abonnemang/kontantkort.

– Ett mobilsamtal på 61 sekunder kan debiteras för 61 eller upp till 120 sekunder. Det kan dessutom skilja mellan olika abonnemang och kontantkort från samma mobiloperatör. Vanliga debiteringsintervall är 1, 5, 10 och 60 sekunder, säger Olof Bjurö, chef för enheten för konsumentfrågor på kommunikationsmyndigheten PTS.

Den nya versionen av Telepriskollen innehåller även information om vilka operatörer som är anslutna till Konsumenternas tele- och Internetbyrå (KTIB). KTIB är en självständig organisation som ger objektiv information och vägledning kostnadsfritt till konsumenter kring tele- och Internetabonnemang.

Telepriskollen har dessutom fått förbättrad layout för förenklad och avancerad kalkyl för Fast telefon, Mobiltelefon samt Bredband och Uppringt Internet. Nytt är även en talsyntes som underlättar för personer med funktionsnedsättning.

Telepriskollen tillhandahålls av PTS i samarbete med Konsumentverket. Det är en oberoende webbtjänst som hjälper konsumenter att jämföra priser för telefoni och Internet. Operatörerna ansvarar själva för att uppdatera sina prisuppgifter. Priser och villkor kontrolleras av PTS.

Tjänsten finns på www.telepriskollen.se. Debiteringsintervall för mobiltelefoni finns under Mobiltelefoni > Prislista.

För mer information:
Olof Bjurö, chef för enheten för konsumentfrågor, 0708-11 40 05