Joanna Rutkowska

Medarbetare Joanna RutkowskaVad jobbar du med?

Jag jobbar som jurist på nätsäkerhetsavdelningens enhet för robusthet och beredskap. Här har jag områdesansvar för sektorns säkerhetsskydd, tillsammans med lite mer klassiska jurist-uppgifter som att skriva avtal, genomföra juridiska analyser, delta i regeringsuppdrag och utredningar samt att arbeta med att utveckla och tillämpa regelverket.

Hur ser dina arbetsdagar ut?

Varierande! Jag jobbar mycket med analysarbete i perioder och då tillbringar jag huvuddelen av min tid framför datorn; läsandes och skrivandes om vartannat. Och så finns det perioder med många möten, där jag träffat operatörer eller andra myndigheter i vårt gemensamma arbete med att tillgodose samhällets behov av elektronisk kommunikation.

Berätta lite om din bakgrund.

Jag började med att plugga sociologi och psykologi, men tog sedermera en magisterexamen i affärsrätt vid Linköpings universitet. Sedan jobbade jag med avtalsrätt, verksamhetsplanering och fysiskt skydd ett antal år, bland annat i mina roller som fastighetschef och därefter utvecklings- och stabschef i kommunal verksamhet. Det var min ohämmade förtjusning i teknik som till sist drog mig till PTS. Här får jag vara både jurist och datornörd - samtidigt!

Vad är det bästa med ditt jobb?

Vet du hur ett atomur fungerar? Eller hur man skyddar en anläggning mot solstormar? För sex månader sedan hade jag ingen aning, men nu vet jag! Det bästa med mitt jobb är att jag får lära mig sådana saker, och så himla mycket annat, varje vecka. Eller som härom dagen, när jag fullkomligt snöade in på en diskussion om kryptonyklar med några kollegor. Det finns så otroligt många områden som angränsar till juridiken att springa på här. Det blir aldrig enformigt.

Vad vill du säga till den person som funderar på att söka sig till PTS?

Som medarbetare på PTS bidrar du till ett otroligt viktigt samhällsuppdrag. Det handlar om så mycket mer än att "bara" kunna surfa, ringa och skicka brev. Många samhällsviktiga verksamheter, från sjukvård till vattenrening, är numera kritiskt beroende av elektronisk kommunikation. Säkerhetsincidenter kan orsaka skador på egendom och miljö. I andra fall kan enskilda medborgares liv och hälsa påverkas av störningar och avbrott. Ytterst är tillförlitliga och säkra kommunikationstjänster grundläggande för att medborgarna ska kunna utöva sina demokratiska rättigheter, som yttrandefriheten. Vi gör alltså ett himla viktigt jobb. Och så har vi roligt också. Kom, det blir kul!