Många saknade brev skapar hög belastning

2019-09-02

Postnord har den senaste tiden börjat kräva betalt för brev som inte har tillräckligt många frimärken. Det har lett till hög belastning vid PTS enhet för saknade brev.

Lösenbeläggning av brev

Lösenbeläggning av brev innebär att postoperatören tar betalt för brev som postats utan att ha tillräcklig med frimärken på sig. Brevet ligger hos Postnord i tre veckor i väntan på att brevet ska lösas ut. Om mottagaren däremot väljer att inte betala denna lösenbeläggning, så bedöms brevet om obeställbart och hamnar hos PTS enhet för saknade brev.

Under den senaste tiden har de stora postoperatörerna i allt större omfattning börjat ta ut lösen för underfrankerade brev. Och det här märks verkligen hos oss.

Det kryllar av brev hos oss

Den senaste tiden har vi på enheten fått in väldigt många brev, helt enkelt på grund av att många väljer att inte lösa ut brevet.

Som ni kan se på bilderna så kryllar det av brev här hos oss.

Bild 1 på brev Bild 2 på brev

Breven ligger i säckar i väntan på att vi ska registrera in dem och försöka hitta avsändaren. Även om vi jobbar så snabbt som möjligt, och har tagit in extrapersonal, så kommer det ta längre tid än vanligt att jobba igenom de här volymerna.

Bild 3 på brev Bild 4 på brev

Viktigt med rätt mängd frimärken

Även om den här utvecklingen innebär att vi nästan badar i brev så är ju den allvarligaste konsekvensen att det finns många viktiga brev här som inte når fram till mottagarna. Du måste betala lösenbeläggningen för att få brevet från operatören så snabbt som möjligt.

Så hur kan man göra för att minska antalet brev här hos oss, och se till att breven kommer fram? Jo, var noga mer att sätta på tillräckligt med frimärken på brevet. Om du är osäker så kan du ta med brevet till ett postombud och väga det.

Tänk också på att var noga när du skriver adressen och att alltid ange avsändare, då kan brevet skickas tillbaka till dig om det inte går att dela ut.

Mer om saknade brev

Brev som inte kunnat delas ut kommer efter ett tag till PTS. Vi öppnar breven, kollar igenom dem snabbt och försöker hitta avsändaren, alltså den som skickat brevet. Hittar vi avsändaren skickar vi tillbaka brevet. Vi gör dock inga försök att hitta en ny adress till adressaten, den som ska ta emot brevet.

De brev som vi inte kan hitta avsändare till förvaras hos PTS i tre månader. Sedan förstörs eller skänks innehållet till välgörenhet.

Läs mer på https://pts.se/saknadebrev



Kommentarer [4]

Bloggredaktionen
2021-05-07

Hej Mats. Hej Mats, Enligt 2 kap. 6 § första stycket regeringsformen är var och en gentemot det allmänna skyddad mot undersökning av brev eller annan förtrolig försändelse. För begränsning av denna fri- och rättighet krävs, enligt 20 § första stycket 2 samma kapitel, lagstöd. Av 2 kap 21 § framgår vidare att en sådan begränsning får göras endast för att tillgodose ändamål som är godtagbara i ett demokratiskt samhälle och att begränsningen aldrig får gå utöver vad som är nödvändigt med hänsyn till det ändamål som har föranlett den. En begränsning får heller inte sträcka sig så långt att den utgör ett hot mot den fria åsiktsbildningen. Tillståndsmyndighetens rätt att öppna obeställbara brev framgår av 2 kap 10 § postlagen (definitionen av obeställbart brev framgår av 1 kap 2 § postlagen). Att det är Post- och telestyrelsen som är tillståndsmyndighet enligt postlagen framgår av 2 § postförordningen. Vidare får ett obeställbart brev, enligt 2 kap 11 § Postlagen, som öppnats inte undersökas närmare än som behövs för att det ska kunna skickas tillbaka till avsändaren. Om mottagaren, men inte avsändaren, framgår av brevets innehåll, får brevet sändas till mottagaren.

Mats
2021-05-06

Öppnar ni försändelser så bryter ni mot grundlagen Regeringsformen 2 kapitel 6 paragrafen. 6 § Var och en är gentemot det allmänna skyddad mot påtvingat kroppsligt ingrepp även i andra fall än som avses i 4 och 5 §§. Var och en är dessutom skyddad mot kroppsvisitation, husrannsakan och liknande intrång samt mot undersökning av brev eller annan förtrolig försändelse och mot hemlig avlyssning eller upptagning av telefonsamtal eller annat förtroligt meddelande. [S2]Utöver vad som föreskrivs i första stycket är var och en gentemot det allmänna skyddad mot betydande intrång i den personliga integriteten, om det sker utan samtycke och innebär övervakning eller kartläggning av den enskildes personliga förhållanden. Lag (2010:1408).

Arild Fjällborg
2019-09-09

Hej. Jag skickade brev till Transportstyrelsen med (läkarintyg för att jag ska ha kvar mina körkort för lastbil o buss) med frimärke ( jul post) skulle vara ok sa personalen på Icas posthantering. 1 mån senare får jag brevet tillbaka från PTS i Kiruna?? Vet inte orsaken. Står ej på brevet. Skickas från Kiruna till Södertälje?? Istället till Örebro ( rätt plats) . Sen skicka krav på att jag ska betala det som saknas i porto. Helt ok. Nu kanske jag blir av med mina körkort för att ni inte kan vara lite smidiga. Kanske skulle ha ett möte för att komma på en bra lösning. Jag får åka till Örebro själv med bil för att posten ska komma fram. Bra för miljön. Mvh Arild Fjällborg

anna kvist
2019-09-04

Det är ibland svårt att få fram helt tillförlitlig information om hur mycket i tilläggsfrankering som behövs till äldre frimärken utan valörbeteckning. Skriftliga uppgifter uppger tre kronor i tillägg till frimärke för ekonomibrev och föreningsbrev. Över disk har muntligen sagts att det räcker med 50 (femtio) öre som tillägg till frimärke för ekonomibrev och föreningsbrev (då går försändelsen visst som B-post, en tjänst som i så fall tydligen finns kvar).