Nätverksträff med kognitiv tillgänglighet på agendan

2019-09-24

I måndags träffades nätverket för myndighetssamverkan om IT-tillgänglighet (MITT-nätverket) på Skatteverket för en dag om kognitiv tillgänglighet. Dagen innehöll presentationer om hur webbplatser upplevs genom en skärmläsare, hur man tar fram en tillgänglighetsredogörelse och vad kognitivt funktionsnedsatta egentligen innebär för svårigheter – samt hur man kan jobba för att avhjälpa dem.

MITT består av representanter från flera svenska myndigheter, regioner, kommuner och vissa offentligägda bolag. Gruppen arbetar med erfarenhetsutbyte och med att utveckla sina kunskaper om hur myndigheter säkrar den digitala tillgängligheten. Sedan starten 2015, har Post- och telestyrelsen (PTS) varit en huvudaktör som koordinerat träffarna. Den här dagen leddes av Marlena Molak-Brindell från PTS.

Träffen ägde rum på Skatteverket i Solna och organiserades av Helen Edenfur från Skatteverket, Åsa Holmberg från Försäkringskassan, Ilias Bennani och Elisabeth Aguilera från Arbetsförmedlingen.

 

Myndighetssamverkan för kognitiv tillgänglighet tillsammans med Begripsams användarnätverk

Åsa Holmberg från Försäkringskassan och Helen Edenfur från Skatteverket hade dagens första pass om kognitiva funktionsnedsättningar. Att ha problem med att fokusera, behålla koncentrationen, starta och avsluta saker, genomföra komplexa uppgifter, hantera ologiska saker, läsa, skriva, räkna eller förstå information, är exempel på svårigheter som den här målgruppen kan ha att tampas med.

- Därför tar energin slut fortare för personer med kognitiv funktionsnedsättning, som lätt blir intryckstrött och kan ha svårt att till exempel fylla i ett formulär, berättade Åsa Holmberg.

När man bygger upp en tjänst är det alltså viktigt att tänka på att hushålla med användarens energi och att exempelvis inte låta personen fylla i information som man redan känner till. Det är också bra att bygga in små belöningar. En sådan kan exempelvis vara checkboxar som blir avbockade efter varje slutfört steg. Helen Edenfur poängterade att mer tillgängliga webbplatser inte bara är bra för personer med kognitiva svårigheter utan oftast för alla andra också.

 

Webbplatser genom skärmläsare

Anna Sondér, tillgänglighetstestare på Arbetsförmedlingen, demonstrerade sedan hur webbplatser kan upplevas genom en punktskriftdisplay som används av en del personer med grav synnedsättning. Skärmläsaren översätter koden på webbsidan till punktskrift och det finns gott om skräckexempel på webbplatser som blir fullkomligt obegripliga för personer med synnedsättning. Problemet ligger i att sidan inte programmerats tillgängligt. Att det inte går att tabba sig fram eller att länkar är otydliga, för att de inte döpts på rätt sätt, är exempel på svårigheter som användaren kan möta. Eftersom displayen visar endast 40 tecken kan det också bli en utmaning för användaren att få översikt över sidan.

Men det finns också goda exempel på hur man lyckats med tillgänglighetsanpassningen och pts.se nämndes som en bland flera myndigheter som lyckats med just detta.

 

Demonstration av generator för att ta fram en tillgänglighetsredogörelse

I dagens sista pass demonstrerade Tommy Olsson från Myndigheten för Digital Förvaltning (DIGG) hur man kan ta fram en så kallad tillgänglighetsredogörelse.

Det så kallade Webbtillgänglighetsdirektivet implementerades i Sverige genom att lagen om tillgänglighet till digital offentlig service började gälla den 1 januari 2019. Enligt lagen ska myndigheterna publicera en tillgänglighetsredogörelse som beskriver hur tillgänglighetskraven efterlevs. Redogörelsen ska även innehålla information om hur användare kan rapportera hinder hos den myndighet som följer upp direktivet.

 

Just den här dagen började kraven i lagen om tillgänglighet till offentlig service att gälla för nya webbplatser som publicerats sedan den 23 september 2018.

DIGG har myntat förkortningen DOS-lagen, med hänvisning till att otillgänglighet innebär ”Denial-Of-Service” för personer med funktionsnedsättning

Program samt Helen Edenfurs och Åsa Holmbergs presentation
om kognitiv tillgänglighet finner du här

 

Mer om MITT-nätverket

PTS medverkar i nätverket för myndighetssamverkan om IT-tillgänglighet (MITT-nätverket). Det är ett nätverk som initierades i maj 2015 av Arbetsförmedlingen. Sedan starten har PTS bidragit genom att koordinera nätverket och arrangera dess träffar. För närvarande ingår cirka 200 webb- och tillgänglighetsansvariga från drygt 80 myndigheter i nätverket, och träffarna brukar ske ungefär 4 gånger per år.

Om du arbetar med digital tillgänglighet i offentlig sektor och vill gå med i MITT-nätverket, kontakta enheten för digital delaktighet via PTS växelnummer 08-678 55 00 eller pts@pts.se

Ett villkor för att vara med i nätverket är att du har en e-postadress hos en offentlig aktör, till exempel myndighet, kommun, landsting eller offentligägt bolag.



Kommentarer [0]