Denna tillgänglighetsredogörelse gäller webbplatsen www.pts.se som Post- och telestyrelsen står bakom.
Vi strävar efter att våra digitala tjänster ska kunna uppfattas, hanteras och förstås av alla användare, oavsett funktionsvariation och oberoende av vilka hjälpmedel som används.
Här beskriver vi hur pts.se uppfyller lagen om tillgänglighet till digital offentlig service, eventuella kända tillgänglighetsproblem och hur du kan rapportera brister till oss så att vi kan åtgärda dem.
Webbplatsen är utvecklad utifrån kraven i lagen om digital tillgänglighet till offentlig service (DOS-lagen). Vi är medvetna om att delar av webbplatsen inte är helt tillgängliga och arbetar löpande med att säkerställa att webbplatsen uppfyller lagen om tillgänglighet till digital offentlig service.
Se avsnittet om innehåll som inte är tillgängligt nedan för mer information.
Vad kan du göra om du inte kan använda delar av webbplatsen?
Om du behöver innehåll från pts.se men upplever att du på grund av tillgänglighetsbrister hindras från att ta del av innehållet kan du kontakta oss.
Du kan även kontakta oss via e-post på: pts@pts.se
Rapportera brister i webbplatsens tillgänglighet
Vi strävar hela tiden efter att förbättra webbplatsens tillgänglighet. Om du upptäcker problem som inte är beskrivna på den här sidan, eller om du anser att vi inte uppfyller lagens krav, kontakta oss så att vi får veta att problemet finns. Meddela oss
Information in English
For information in English, please contact PTS at: pts@pts.se
Kontakta tillsynsmyndigheten
Du kan vända dig till Myndigheten för digital förvaltning (Digg) som är ansvarig tillsynsmyndighet om du inte är nöjd med hur vi uppfyller kraven på tillgänglighet eller hur vi hanterar dina synpunkter.
Anmäl bristande tillgänglighet (Digg:s webbplats)
Teknisk information om webbplatsens tillgänglighet
Den här webbplatsen är delvis förenlig med lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Otillgängliga delar beskrivs nedan.
Vår ambition är att ha åtgärdat kända tillgänglighetsproblem under 2025.
Innehåll som inte är tillgängligt – kända brister
Problem för användare som har en begränsad synförmåga eller saknar denna helt och är beroende av en skärmläsare
- Det finns länkar med ett title-attribut som har ett innehåll som är identiskt med länktexten och detta kan skapa problem för hjälpmedel som skärmläsare helt enkelt att länktexten läses upp på ett felaktigt sätt eller inte läses upp alls av skärmläsaren.
- Det finns länkar som öppnas på en extern webbplats och det finns en symbol som informerar om detta. Dessa symboler har skapats av CSS pseudo-elementet after:: och saknar en alternativtext som innehåller den information som symbolen förmedlar.
- I sidhuvudet på webbplatsen finns en knapp som när den aktiveras fäller ut dels en huvudmeny, dels en undermeny ut vid sidan om huvudmenyn. Undermenyn innehåller länkar som representerar sidor på samma navigeringsnivå som den aktuella eller som representerar sidor på en lägre navigeringsnivå än den aktuella sidan. Båda dessa menyer har landmärkesrollerna ”navigation” och går inte att skilja åt när de påträffas då en skärmläsare används. Risken finns att användare inte får någon information om vad innehållet inom det ena eller andra området med landmärkesrollen ”navigation” är om de navigerar med hjälp av ett snabbkommando för att hoppa mellan landmärkesroller.
- Det finns på vissa sidor multipla landmärkesroller av typen ”navigation” som inte går att skilja åt som inte är huvudmenyn och tillhörande undermeny . Användare kan inte avgöra vad som finns inom det ena eller det andra section-elementet utan att navigera in i de områden som definieras av dessa element.
- I sidhuvudet på webbplatsen finns en knapp som när den aktiveras fäller ut dels en huvudmeny, dels en undermeny ut vid sidan om huvudmenyn. Undermenyn innehåller länkar som representerar sidor på samma navigeringsnivå som den aktuella eller som representerar sidor på en lägre navigeringsnivå än den aktuella sidan. Den inledande knappen saknar semantisk information om att det finns utfällbara menyer kopplade till knappen. Samma knapp saknar semantisk information om de utfällbara menyerna är utfällda eller om det inte går att nå denna knapp även när menyerna är utfällda.
- Det finns synlig information om den första aktiva länken i vägen till den aktuella sidan och synlig information om den aktiva länken som representerar den aktuella sidan, men det saknas motsvarande semantisk information till en skärmläsare. Samma problem visar sig när mobilversionen används på en mobil enhet. Sammantaget så kommer användare med skärmläsare inte få information om strukturen och det rådande tillståndet för dessa menyer.
- På ett flertal sidor så finns det en grupp av länkar som leder till olika delar av sidan. Denna grupp inleds med en naturlig rubrik ”Hitta på sidan” som saknar en HTML-rubrikmarkering. Risken finns att användare med skärmläsare som navigerar med hjälp av ett snabbkommando för att hoppa mellan rubriker missar detta innehåll. Länkarna i denna grupp är inte grupperade med hjälp av en HTML-lista så de användare med skärmläsare som navigerar med ett snabbkommando för att hoppa mellan listor löper också risken att missa detta innehåll.
- Det finns grupper av länkar som inte är grupperade med hjälp av en HTML-lista. Denna kategori av användare får ingen semantisk information om att länkarna hör samman.
Problem för användare som har behov att använda en egen stilmall/CSS
- Det finns innehåll som har skapats av CSS pseudo-element before:: och after:: och det finns risk att detta innehåll försvinner om användaren har en egen stilmall/CSS.
- Det finns HTML-element som ger innehållet ett visst utseende och det finns en risk att användare som använder en egen stilmall/CSS inte får den avsedda effekten av den.
- Det finns informationsblock som inte inleds med en rubrik och användare med skärmläsare kan få svårigheter med att avgöra var ett sådant block börjar och slutar.
- Det finns ett antal rubriker som är omgärdade av så kallade dårader som hör till rubriken och som tillsammans med rubriken ger den avsedda informationen. Dessa rubriker saknar semantisk information i form av ett hgroup-element som informerar om att rubriken och dåraderna hör samman. Användare med skärmläsare riskerar att missa den avsedda informationen.
- Det finns på vissa sidor så kallade puffar som innehåller en bild, en rubrik och en ingress och allt detta innehåll finns inom samma a-element. Användare med skärmläsare kommer att få allt innehåll i en puff uppläst när denna får tangentbordsfokus, oavsett om detta är intressant för användaren.
- Det finns exempel på kryssrutor som saknar korrekt kopplade etiketter och risken finns att tveksamhet kan uppstå om vilken kryssruta som har vilken benämning.
- Det finns exempel på sidor med grupper av länkar som låter användaren stega igenom sidor som innehåller till exempel ett sökresultat. Det finns synlig information om vilken länk som representerar den aktuella sidan men det saknas semantisk information till skärmläsare om detta.
- Webbplatsen uppvisar sidor med felhantering och tillhörande felmeddelanden. Dessa uppfyller inte något av kraven. Användare med skärmläsare kommer inte att få den nödvändiga informationen för att kunna rätta till felet. Det framgår i text vilket fält som är felande. Alla felande fält har aria-invalid="true". Felmeddelandena är maskinläsbart kopplade till de felande fälten med aria-describedby eller aria-errormessage.
Problem för användare med begränsad synförmåga
- Det finns exempel på webbplatsens sidor där det finns element som har en markering som har en för låg kontrast mot den bakgrund de finns på. Det finns risk att denna kategori av användare tappar orienteringen på sidan i fråga.
- Det finns sidor som innehåller bilder med tillhörande alternativ-texter. Om en bild inte visas har alternativtexterna i vissa fall har en för låg kontrast mot sin bakgrund. Denna kategori av användare kan gå miste om den information som de ursprungliga bilderna förmedlade.
Problem för användare med begränsad förmåga att urskilja färger eller som saknar denna helt
- Det finns exempel på webbplatsen länkar som informerar om att de är just länkar enbart med hjälp av färg. Det finns risk att denna kategori av användare går miste om innehåll då de inte hittar de länkar som leder till innehållet.
Problem vid användning med nedsatt kognition
- Det förekommer att webbplatsen inte respekterar användarens inställningar, vilket gör att det inte går att använda exempelvis mörkt läge fullt ut.
Problem vid användning med nedsatt finmotorik eller styrka eller med nedsatt rörlighet
- Det förekommer interaktiva element, som knappar eller länkar, som inte är tillräckligt stora eller placerade så att alla användare eller personer som använder pekskärmar kan interagera med dem utan svårigheter.
- Det förekommer rullningsbara avsnitt som inte kan hanteras via tangentbordet. Det kan innebära svårighet att navigera för användare som inte kan använda en mus för navigering.
Bristande tillgänglighet i dokument
- Det förekommer ett antal äldre dokument, främst i PDF-format, på webbplatsen som inte är förenliga med lagen om tillgänglighet till digital offentlig service.
Hur vi testat webbplatsen
ETU AB har gjort en oberoende granskning av pts.se
Senaste bedömningen gjordes den 16 maj 2024.
Granskningen har utförts manuellt och med hjälp av verktyg. Som utgångspunkt har en rapportmall använts som speglar de krav som DOS-lagen innefattar och som finns publicerade på Digg:s webbplats.
Tillsynsmanual för granskning av webbsidor (Digg:s webbplats)
Webbplatsen publicerades den 14 maj 2024
Redogörelsen uppdaterades senast den 2 maj 2025.