Båtradio (VHF)

När PTS skickar ut årsfakturor om radiotillstånd hör många av sig med frågor. Mycket information hittar du här på sidan eller via länkarna längre ner.

Har du sålt din båt, eller köpt ny?

Om du sålt eller köpt båt kan vi hjälpa dig att överföra MMSI-numret till rätt tillstånd så att den nya ägaren inte behöver programmera om sin radio eller AIS. Din anropssignal behåller du alltid som fritidsbåtsägare.

Båtens namn kan du ändra enklast genom att skicka e-post eller brev till oss. Ange tillståndsnummer och personnummer och vad du vill ändra. Du får ett ändrat tillstånd med posten när det är klart.

Uppsägning av tillstånd

Uppsägning av tillstånd ska göras skriftligen. Brev, e-post eller fax går bra. Kontaktuppgifter hittar du här.  Det räcker inte med att bara låta bli att betala, då går ärendet till inkasso.

Om du säger upp ditt tillstånd innan förfallodagen slipper du betala för innevarande år annars måste du betala enligt fakturan.

Vilket certifikat behöver jag ha?

För moderna radioapparater för båtbruk som har DSC-funktion krävs att användaren har lägst SRC, Short Range Certificate. De äldre VHF-certifikaten gäller fortfarande men bara om du har en äldre radio som saknar DSC-funktion.

Ändra uppgifter i VHF-tillståndet

Vill du ändra uppgifter i tillståndet, t.ex båtens namn, ditt namn eller adressen så kan du skicka e-post till oss med de ändringar du vill göra. Ange ditt tillståndsnummer och ditt personnummer och ändringarna så skickar vi ett ändrat tillstånd med posten.

Kontakta oss

Använd gärna e-post pts@pts.se om du vill ställa en fråga direkt till oss så slipper du bli sittande i telefonkö.

Mer information

Maritim radio

Ansökningshandlingar

Nytt tillstånd för VHF i fritidsbåt

Har du fritidsbåt kan du använda vår e-tjänst och göra ansökan direkt på webbplatsen.