Användning av mobiltelefonen inom EU blir billigare

2014-06-27

Priserna för att ringa, sms:a och att använda mobila datatjänster inom EU sänks den 1 juli.

Det finns sedan tidigare pristak för att ringa, ta emot samtal, skicka sms och att använda mobila datatjänster i ett annat EU-land och i vissa andra länder, så kallad eurotaxa. Eurotaxan sänks den 1 juli enligt en förutbestämd trappa.

EU bestämde för ett par år sedan att priserna på användning av mobiltelefonen inom EU skulle sänkas årligen fram till 2014. I år är det alltså den sista sänkningen enligt det här beslutet. Det pågår för närvarande diskussioner om att framöver helt slopa de extrakostnader som idag uppstår vid användning av mobiltelefonen inom andra EU-länder, dvs. att det skulle kosta lika mycket att använda den hemma som utomlands. PTS kommer att informera om eventuella beslut på området.

De nya priserna

  • Att använda mobila datatjänster ska kosta max 2,24 kr per megabyte inklusive moms (tidigare 4,75 kr)
  • Att ringa ett mobilsamtal ska kosta max 2,13 kr per minut inklusive moms (tidigare 2,53 kr)
  • Att ta emot ett samtal ska kosta max 0,56 kr per minut inklusive moms (tidigare 0,74 kr)
  • Att sms:a ska kosta max 0,67 kr inklusive moms (tidigare 0,84 kr)

Alla operatörer ska börja använda de nya priserna från den 1 juli 2014. Operatörerna ska också uppdatera sina webbplatser med de nya priserna.

Dataspärr

Operatörerna är skyldiga att automatiskt tillämpa en spärr för datatrafik som slår till när man når en gräns på 50 euro exklusive moms. (Med gällande växlingskurs innebär detta ca 560 kr inklusive moms.) Kunden ska få ett meddelande när summan börjar närma sig 50 euro-gränsen. Om kunden inte meddelar att denne vill fortsätta använda datatjänsten utöver gränsen, ska tjänsten spärras. Spärren ska vara gratis.

Möjlighet att välja annan operatör under din utlandsresa

Från den 1 juli 2014 kan det även ges möjlighet för kunden att välja en alternativ svensk operatör för användning av mobiltelefonen på utlandsresan. När kunden återvänder från resan återgår hanteringen av kundens mobiltelefoni sedan till den operatör som kunden har avtal med för sin mobiltelefoni i Sverige. Det kan även bli möjligt för kunden att köpa mobilsurfpaket i olika mobiloperatörers nät i det besökta landet och därmed betala lokala taxor.

Huruvida det faktiskt kommer att gå att välja en alternativ operatör från och med den 1 juli är osäkert. Det hänger på om operatörerna har hunnit sätta upp sådana avtal mellan sig. PTS rekommenderar att kunden kontaktar sin mobiloperatör för att höra vilka alternativ som finns.

Var gäller eurotaxa och dataspärr?

Följande länder ska tillämpa eurotaxa och dataspärr:

  • de 28 EU-medlemsstaterna (Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland (inklusive Åland), Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike)
  • Azorerna, Madeira och Kanarieöarna samt Guadeloupe, Martinique, Franska Guyana och Réunion.

EES-länderna Norge, Island och Liechtenstein har också valt att tillämpa eurotaxa och dataspärr.

Europeiska länder som inte tillämpar priserna

EES-landet Schweiz tillämpar inte eurotaxa eller dataspärr. Tänk också på att de områden som inte ingår i EU (såsom Monaco, San Marino, Andorra, Kanalöarna och Isle of Man) kan tillämpa högre taxor och sakna dataspärr. Kontrollera på din operatörs webbplats eller genom kundtjänsten vilka priser som gäller på de platser du planerar att besöka.

Mer information om mobiltelefoni och mobilt internet i EU finns här

För mer information:
Fredrik Kapper, konkurrensavdelningen, tfn: 073-644 56 42
PTS presstjänst, tfn: 08-678 55 55