Så kan du förbättra täckningen inomhus – goda råd från PTS

2015-05-05

Att kunna använda mobilnätet inomhus har blivit allt viktigare för många. Men vad ska man göra om täckningen från mobilnätet inte räcker till? PTS har tagit fram information och goda råd för konsumenter.

Signaler från mobilnätet in i bostaden kan försvagas betydligt av till exempel bostadens väggar. Samtidigt ökar efterfrågan på att använda mobilen överallt, inte minst på grund av att många inte längre använder fast telefon. Bristande inomhustäckning kan också vara ett problem om man använder mobilt bredband som sin enda bredbandsuppkoppling i hemmet.

Det finns flera sätt att själv skapa bättre inomhustäckning. Ett vanligt sätt är att använda olika typer av antennlösningar för att få bättre mottagning – allt från en enkel bordsantenn inomhus till en riktantenn på taket till bostaden.

För att få bättre bredbandstäckning i hemmet finns flera lösningar. En wifi-router kopplad till mobilnätet, eventuellt med någon typ av extra antenn, kan till exempel ge bättre möjligheter att surfa med mobil, dator eller surfplatta i hela bostaden. Svårast är att hitta lösningar för att kunna ringa i sin mobil, om man inte använder internettelefoni som till exempel Skype.  Förstärkare till mobilnätet, så kallade repeatrar, är en lösning. Repeatrar kräver dock medgivande från operatören för att få användas eftersom utrustningen kan orsaka allvarliga störningar på mobilnätet.

- Dålig inomhustäckning är ett konkret problem som många konsumenter vittnar om. Vi vill med det informationsmaterial vi publicerar i dag visa på olika typer av befintliga lösningar som kan förstärka täckningen och ge snabbare bredband, säger Jeanette Wännström, projektledare på spektrumavdelningen.

Konsumentinformationen finns tillgänglig på PTS webbplats.

För mer information:
PTS Presstjänst tfn: 08-678 55 55