Goda råd till dig som berörs av Telias teknikskifte

Telia kommer att montera ner delar av kopparnätet för fast telefoni och ersätta det med en telefonilösning via mobilnätet. Här ger vi goda råd till dig som berörs av förändringen.

1 Jämför olika telebolag

Om du inte kan få fast telefoni till din bostad eller ditt företag, är alternativet ofta en telefonilösning via mobilnätet. De telebolag som, förutom Telia, har egna mobilnät och erbjuder telefoni är Telenor, Tre, Tele2 och Net1. Det kan vara bra att kontakta dessa telebolag för att höra om de har ett alternativ till den fasta telefoni som Telia kopplar ner. Många telebolag har "prova-på-erbjudanden", som innebär att du kan testa deras telefoni från ditt eget hem, utan att binda dig till ett långt avtal.

2 Yttre antenn kan ge bättre mottagning

Tänk på att en antenn monterad på huset (exempelvis en riktantenn) kan ge dig avsevärt bättre täckning, både för telefoni och mobilt bredband. Sådana antenner finns att köpa hos vissa telebolag eller återförsäljare av hemelektronik. Har du funderingar kring detta, kontakta ditt tilltänkta telebolag. 

3 Granska avtalen

När du vill välja annat telebolag – kontrollera villkoren för att säga upp dina tidigare avtal. Ofta finns en uppsägningstid och om ett avtal är bundet kan det kosta pengar att säga upp det innan avtalstiden gått ut. Säg gärna upp avtalen skriftligt, be om en bekräftelse på uppsägningen och spara en kopia.

4 Trygghetslarm? Kontakta kommunen!

Telia avråder från att använda trygghetslarm tillsammans med ersättningslösningen. Kontakta din kommun för att se vilken lösning de erbjuder.

Telefonnummer till telebolag med eget mobilnät

Telenor 020-22 22 22
Telia 020-34 12 40 eller 90 200
Tre  020-33 33 33
Tele2 0772-25 25 25
Net1 0774-42 42 43

Läs mer om telefoni på PTS webbplats.