Intensiv vecka för uppdraget i coronapandemins spår

2021-02-05

Förra veckan var den fjärde veckan på det nya året och den 39:e veckan som uppdraget Bryt isoleringen är igång. Ett uppdrag som PTS fick på grund av den coronapandemi som fortfarande påverkar hela världen. Ett uppdrag som jag och mina kollegor arbetar väldigt intensivt med. Som förra veckan kulminerade alldeles extra.

Eftersom det här är ett uppdrag som handlar om att göra saker, få fram lösningar och driva på förändring räcker det givetvis inte med oss på PTS. Vi behöver göra bra saker tillsammans. Och det var det de flesta insatserna förra veckan handlade om. Göra tillsammans.

Måndag

Genomgång av webbplatsen Digitalhjälpen och beslut om att lägga till ytterligare en enkel steg-för-steg-guide för videotjänster.
Digitalhjälpen är en samlings-webbplats med tips, stöd och information för digitala nybörjare och de som stöttar dem.

Den innehåller även konkreta steg-för-steg-guider för till exempel videosamtal och att handla mat och läkemedel på internet. Digitalhjälpen finns på pts.se/digitalhjalpen 

Tisdag

Uppstart av produktion av informationsbroschyrer för de som inte använder internet och digitala tjänster som kommer börja spridas i februari-mars.

Onsdag

Direktsändning av vår andra tematräff inom uppdraget, den här gången med rubriken ”Besluten – från idé till handling”.
Vi ville få exempel på vad som faktiskt görs för att minska äldres utmaningar på grund av coronapandemin – och svar på vad som mer behövs.

Det är en 45 minuter direktsändning som är öppen för alla att ta del av – även i efterhand. Här finns länk till sändningen (som även finns textad och teckenspråkstolkad): pts.se/brytisoleringen 

Programmet bestod av gästerna:

  • Sebastian de Toro, statssekreterare hos energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman
  • Carola Gunnarsson, förste vice ordförande på Sveriges kommuner och regioner (SKR)
  • Åsa Zetterberg, förbundsdirektör på IT- och telekomföretagen
  • Marie Näslund, samhällspolitisk chef på PRO
  • Berndt Eriksson, styrelseledamot på SPF Seniorerna
  • Moderator för sändningen Joakim Jardenberg

Pts bloggen direktsändniing 1anuari 2021.jpg

 

Radioprogrammet Plånboken sändes i P1 där min kollega Ulrika Gani intervjuas om digital inkludering för äldre. Hon berättade bland annat att många fler börjar handla över nätet nu under pandemin och att det i sin tur belyser de brister som ibland finns inom e-handeln som kanske inte sett äldre som en av sina målgrupper tidigare.

Här finns Plånboken-avsnittet att lyssna på i efterhand 


Vi arrangerade digital nätverksträff
för de som jobbar med frågor som rör digital delaktighet för äldre utifrån lite olika vinklar. Det är bland annat representanter från pensionärsorganisationer, SKR, länsstyrelser, bibliotek, näringslivet, studieförbund, etc. Vi bjuder återkommande in till nätverksträff där vi ordnar dialoggrupper för alla dessa aktörer som vill driva dessa frågor framåt och dela erfarenheter, knyta nya kontakter och jobba tillsammans.

Om man vill veta mer eller gå med i nätverket går det bra att kontakta brytisoleringen@pts.se

Torsdag

Möten och dialog med studieförbunden för att undersöka hur vi kan samarbeta.

Fredag

Möte med referensgruppen som är kopplad till uppdraget och där vi delar med oss hur uppdraget går och får in värdefull input. Referensgruppen består av representanter från seniorförbunden PRO och SPF Seniorerna, Sveriges kommuner och regioner (SKR), Myndigheten för delaktighet (MFD) och Myndigheten för digital förvaltning (DIGG).

 

Vad händer nu då?

Nu är det ny vecka och med knappa två månader kvar på uppdraget ser de flesta veckor rätt intensiva ut. Även om det kanske inte är direktsändning och radioprogram varje vecka.

Men 10 mars direktsänder vi den tredje och sista delen av vår serie tematräffar. Efter att ha gått igenom tema Behoven och tema Besluten så kommer sista träffen handla om Byggandet. För även om själva regeringsuppdraget tar slut så kommer vi fortsätta bygga vidare på samarbeten och insatser för att minska isolering och utanförskap med hjälp av digitala tjänster.

Tveka inte att kontakta oss om ni har idéer eller vill bidra. Skriv till brytisoleringen@pts.se

Mer information om vårt uppdrag finns på pts.se/brytisoleringen


Kommentarer [1]

Saknar epost
2021-07-20

Bra med pdf:n om "Handla mat och läkemedel på internet". Dock minst två korrekturfel map bildbeskrivningar; dels beskrivning av sökfunktioner, dels exempel på val av tidpunkt för uthämtning av matvaror. Jag är även tveksam till att alla elektroniska enheter har förinstallerad pdf-läsare... ni bör lägga till info om att länken kräver att en sådan finns. Vore också trevligt om man kan kontakta pts utan att äga epost! Då kunde ni få mer tips från oss som är "digitalt utmanade" :-) Tack för ordet!