Nätverks- och samverkansträff med tillgänglighet i fokus

2019-06-03

I tisdags träffades runt 50 personer från nätverket för myndighetssamverkan om IT-tillgänglighet (MITT-nätverket). Träffen var på Kammarkollegiet och många intressanta ämnen diskuterades.

Trots namnet vänder sig nätverket inte enbart till myndigheter utan även till tillgänglighetsspecialister på kommuner, landsting och offentligägda bolag. Sedan starten 2015, har PTS varit en huvudaktör som koordinerat och arrangerat träffarna som syftar till erfarenhetsutbyte och kunskapsöverföring.

– Ibland är det utblickar med inbjudna experter kring vissa teman, till exempel var det våren 2018 en träff om tillgängliga videosändningar, berättar Andreas Richter som är ansvarig från PTS.

Nätverksträffarna brukar ske på olika myndigheter minst fyra gånger per år. Den här gången var det Kammarkollegiet – Sveriges äldsta myndighet – som var värd.

Dagen inleddes med att Kammarkollegiets generaldirektör Gunnar Larsson, hälsade välkommen med en kort presentation av Kammarkollegiets historia.

– Vi inrättades redan på 1500-talet, då Gustav Vasa behövde någon som kunde ansvara för nycklarna till slottets kronjuveler. Men trots vår anrika historia vill vi idag gärna se oss som en modern myndighet. Vi ska finnas till för ”dem därute”, säger Gunnar Larsson.

Just denna vision, att finnas till för alla var en av utgångspunkterna när Kammarkollegiets nya tjänstewebb skulle utvecklas. Webben lanserades i våras med en välkommen nyhet för tillgänglighetsanpassning. Anne Joki Jakobsson, innehållskommunikatör på Kammarkollegiet, höll nästa presentation om ett digitalt publikationverktyg som gör att långa dokument visas som html på webben, snarare än som pdf-filer.

– Vi hade över tusen pdf:er på den gamla webben som bland annat behövde tillgänglighetanpassas. Detta dryga arbete fick sin lösning i verktyget som vi tog fram efter förlagan som finns på norska regeringskansliet, berättar Anne Joki Jakobsson.

Med en enkel knapptryckning konverterar verktyget worddokument till html-kod som kan visas på olika enheter. Dokumentet visas i ett användarvänligt format. Det går att bläddra framåt och bakåt - och printa ut.

Josefine Monfors, projektledare på Statens inköpscentral vid Kammarkollegiet, höll nästa presentation som handlade om upphandling. Kammarkollegiet gör ramavtal som statliga myndigheter kan avropa ifrån. Ramavtalen inom it och telekom kan även kommuner och regioner använda sig av.

– När det gäller tillgänglighet kan avtalens upplägg göra stor skillnad berättar Josefine Monfors. Därför vill vi gärna få kontakt med avropare och experter som kan hjälpa oss att slipa på framtida avtal ur en tillgänglighetssynpunkt.

Sist ut var Tommy Olsson, från Myndigheten för digital förvaltning(DIGG) som bland annat presenterade myndighetens uppdrag kring den nya så kallade DOS-lagen; Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. DIGG ska bidra till att lagens krav får genomslag genom att sprida information om lagen och vägleda vid tillämpning. De har även tillsynsansvar för lagen.

– En god tillgänglighet kan vara avgörande för personer med funktionsnedsättning, men tillgänglig digital service är något som alla användare har nytta av, avslutade Tommy Olsson.

Andreas Richter från PTS och Anne Joki Jakobsson, Kammarkollegiet     Gunnar Larsson, GD Kammarkollegiet

Mer om MITT-nätverket

PTS medverkar i nätverket för myndighetssamverkan om IT-tillgänglighet (MITT-nätverket). Det är ett nätverk som initierades i maj 2015 av Arbetsförmedlingen. Sedan starten har PTS bidragit genom att koordinera nätverket och arrangera dess träffar. För närvarande ingår cirka 170 webb- och tillgänglighetsansvariga från drygt 80 myndigheter i nätverket, och träffarna brukar ske ungefär 4–6 gånger per år.

Om du arbetar med digital tillgänglighet i offentlig sektor och vill gå med i MITT-nätverket, kontakta enheten för digital delaktighet via PTS växelnummer 08-678 55 00 eller pts@pts.se

Ett villkor för att vara med i nätverket är att du har en e-postadress hos en offentlig aktör, till exempel myndighet, kommun, landsting eller offentligägt bolag.



Kommentarer [0]