Slutrapport - Dramaski

Projektet/studien TeckenPOP var en av vinnarna i PTS trettonde innovationstävling med tema Bäst i branschen.

Teckenspråkstolkning till tv-sändningar och video på webben är en tillgänglighetsanpassning som har fått uppsving på senare år. Detta samtidigt som programbolagen SVT, UR och TV4 från och med 1 juli 2016 har krav på sig att producera teckenspråkstolkningar till 3-4 % av sina sändningar enligt beslut av Myndigheten för press, radio och TV.

Med TeckenPop får teckenspråkstolkningen en avsevärt enklare lösning för både användaren och den som tillhandahåller den. Idag produceras teckenspråkstolkningen med förmixade program som sänds med en separat videofil. TeckenPOPs lösning är istället att göra teckenspråkstolkningen tillgänglig på själva originalvideon med hjälp av knappval liknande det för text-TV. Tolkningen spelas upp ”ovanpå” videon med stora anpassningsmöjligheter som att välja placering, storlek och genomskinlighet.

Med den systemlösningen förenklas processen för programbolagen att producera teckenspråkstolkningar till sina program. TeckenPOP kan även fungera på webbplatser med videospelare för streamad media.

Med TeckenPOP kan man välja var tolken ska visas, storlek på tolken, bakgrund, samt semitransparent teckenspråkstolk.

Startdatum: 2017-02-01
Slutdatum: 2017-12-13

Kontaktperson på Dramsaki:
Lisa Åström
lisa@dramaski.se
0735-070163 (endast SMS)
www.dramaski.se

 

Mer information om PTS innovationstävling hittar du på pts.se/innovation.