Flera trådlösa alternativ till trådbundet bredband

Saknar du möjlighet till uppkoppling av din bostad eller fasta verksamhetsställe via det fasta telenätet, kabel-tv-nät eller fibernät? Har du fått information om att du kommer att bli av med ditt adsl-bredband när det fasta telenätet avvecklas? De allra flesta kan få tillgång till bredband trådlöst – via mobilnäten eller satellit. Det finns fler radiotekniker och möjligheter att välja mellan.

arrow Många kan få bredband via de vanliga 4G-näten

Utbyggnaden av 4G-näten har gått snabbt och i dag kan nästan alla i Sverige få bredband till sin bostad eller sitt verksamhetsställe via 4G-näten. Om du bor där det är sämre täckning kan du behöva en extra antenn utanför huset.

Läs Goda råd för dig som berörs av avvecklingen av kopparnätet..

Läs om Ivan Andersen på Orust som fick sex gånger snabbare bredband med en antenn

arrow Datamängden i leverantörernas marknadserbjudanden räcker för de flesta

För lantbrukare, som exempelvis använder mjölkrobotar, är det mycket viktigt att datamängden inte tar slut så att robotarna stannar. Att ha tillräcklig datamängd är förstås viktigt även för andra småföretagare och för privatpersoner. Jämför de datamängder som leverantörerna erbjuder för att hitta det erbjudande som täcker ditt behov. Marknadserbjudandena räcker oftast för de flesta.

arrow Kontakta en operatör för mer information

Vill du veta mer om vad det finns för trådlösa alternativ till bredband via telejacket? Kontakta gärna flera operatörer och hör vad de kan erbjuda där du bor. Fråga gärna efter prova-på-abonnemang.

arrow Rättigheter till bredband

PTS arbetar för att alla hushåll och företag ska ha god tillgång till bredband. Alla ska ha möjlighet att teckna anslutning om grundläggande internet, vilket innebär en anslutning på minst 10 Mbit/s. Detta ger möjlighet till grundläggande tjänster på internet som e-post, hantera bankärenden, ha myndighetskontakter samt köpa och sälja varor.

Lagen är teknikneutral, dvs. det viktiga är att alla har tillgång till internet, inte med vilken teknik anslutningen sker. Anslutningen kan alltså vara trådbunden (via exempelvis fiber eller kabel-tv) eller trådlös (via exempelvis 4G eller satellit). I dag kan nästan alla i hela Sverige skaffa bredband via någon av operatörerna som vi listar ovan. Läs mer om förutsättningarna för att få en upphandlad bredbands- eller telefonilösning via PTS.