Olika typer av bredbands­uppkopplingar

arrow Fiber

Optisk fiber dras i dag bland annat till villor, till exempel när man ändå gör andra installationer. Det är en anslutningsform som anses framtidssäker eftersom den möjliggör hög överföringskapacitet. Till skillnad från exempelvis ADSL kräver fiberanslutningar att ny infrastruktur byggs (fiberkablar dras).

arrow Kabel-tv

Om du bor i en lägenhet eller villa med kabel-tv kan kabel-tv-leverantören erbjuda bredband. Du behöver ett kabelmodem, som kabel-tv-företaget erbjuder. Om du bor i ett flerfamiljshus behövs ofta också ett avtal mellan kabel-tv-företaget och fastighetsägaren som gör det möjligt för den förra att leverera tjänsten.

arrow Mobilt bredband

Mobilt bredband används vanligen i mobiltelefonen (ofta kallat mobilsurf) eller genom ett modem eller instickskort som kopplas in i den bärbara datorn. Du kan då koppla upp dig var som helst. Vid användning av mobilt bredband kan du förflytta dig samtidigt som du surfar. En förutsättning är dock att det finns täckning. Lär mer om mobilt bredband.Överföring av information via mobilt bredband kan ske via olika tekniker: 3G, LTE (4G) eller 5G som alla ger mobilitet över större områden. Wi-Fi kan ge trådlöst och mobilt bredband inom ett begränsat område, till exempel i hemmet.

arrow xDSL (Digital Subscriber Line)

xDSL är en samlingsbeteckning på en familj av tekniker där digitala modem används på vanlig telefontråd. Vilken typ av digitalt system som sänds över ledningen framgår av den bokstav som ersätter x. Exempel på beteckningar är ADSL, SDSL och VDSL.

Om du använder ADSL som anslutning för fast uppkoppling till internet använder du det vanliga telefonnätet för dataöverföring. Du kan fortfarande ringa på din vanliga telefon när du är uppkopplad med ADSL. För att kunna använda ADSL-anslutning krävs dels att du har ADSL-modem, dels att den lokala telefonstationen är förberedd för tjänsten.