Det största användningsområdet för satelliter är telekommunikation. Satelliter används även för exempelvis väderprognoser, navigering, vetenskapliga undersökningar och studier av jordresurser.

Ansök om tillstånd för radiosändare i jordstation

Du ansöker om tillstånd genom att använda vår e-tjänst. För att vi ska kunna bevilja tillstånd behöver du fylla i viss information om radioanvändningen – se anvisningar i e-tjänsten. 

Ansök om tillstånd för radiosändare i jordstation (e-tjänst)

Vi utfärdar tillstånd för upplänken, det vill säga sändningen från jordstationen till satelliten. Om det finns en associerad nedlänk, det vill säga om jordstationen även kommer att ta emot sändningar från satellit, tar vi in information om den eller de frekvenserna inom ramen för vår handläggning. Dessa frekvenser kommer inte att stå med på tillståndet och utgör inte en del av det.

Du som vill ansöka om tillstånd att använda radiosändare ska ha ett godkännande av satellitoperatören .

Om du företräds av ett ombud behövs även en fullmakt som visar att ombudet är behörigt att företräda dig som sökande. 

Avgifter

Du kan hitta aktuella avgifter för radiotillstånd i våra föreskrifter eller under rubriken Jordstationer i den förenklade sammanställningen av avgifter för de vanligaste radiotillstånden.

Avgifter för radiotillstånd

Ansök om tillstånd för GNSS-återsändare (GPS-repeater)

Satellitnavigeringssystem (GNSS – Global Navigation Satellite System) som exempelvis GPS kan i vissa fall behöva förstärkas med hjälp av en återsändare (GPS-repeater) som tar emot och sprider signalen vidare. Du kan ansöka om tillstånd i frekvensutrymmena 1164-1215 MHz, 1215-1300 MHz och 1559-1610 MHz.  

Du ansöker om tillstånd för GNSS-återsändare genom att använda vår e-tjänst.

Ansökan om tillstånd för GNSS-återsändare (GPS-repeatrar) (e-tjänst)

Undantag från tillståndsplikt för satellit

Sändning från jordstation (ibland kallad satellitterminal) som befinner sig i eller över Sverige, till en satellit, är som regel tillståndspliktig. Det finns dock undantag där du inte behöver tillstånd, till exempel för vissa satellitterminaler på land (bland annat vissa SNG-applikationer) inom frekvensbanden 14-14,5 GHz och 29,5-30 GHz. Här finns alla undantagna frekvensband:  

  • satellitterminaler i frekvensbandet 148,0–150,05 MHz.
  • satellitterminaler i frekvensbandet 1610,00–1645,5 MHz och 1646,5–1660,5 MHz.
  • satellitterminaler i frekvensbandet 1980–2010 MHz.
  • satellitterminaler i frekvensbandet 14,0–14,5 GHz.
  • satellitterminaler i frekvensbandet 29,5–30,0 GHz.

För samtliga undantag gäller också att särskilda villkor måste vara uppfyllda. Detaljerade uppgifter om dessa finns i våra föreskrifter om undantag från tillståndsplikt.

Undantag från tillståndsplikt

Koordinering av satellitsystem

För att garantera att sändning till och från en satellit inte stör andra radiotjänster krävs att vissa villkor är uppfyllda samt vid behov koordinering med andra satellitsystem och/eller radiotjänster.

Internationella Teleunionen, ITU, är ett FN-organ som reglerar den generella frekvensanvändningen i världen genom regelverket Radioreglementet och har det övergripande internationella ansvaret för satellitkoordineringen.

Vi samordnar koordinering av satellitsystem som anmäls genom Sverige

Proceduren för satellitkoordinering finns beskriven i Radioreglementet och tar normalt flera år att slutföra. 

Satellitkoordinering omfattar tre delar: 

  • koordinering av svenska satellitsystem gentemot utländsk radioanvändning.
  • koordinering av utländska satellitsystem gentemot befintliga svenska satellitsystem.
  • koordinering av utländska satellitsystem gentemot befintlig svensk terrester radioanvändning.

Syftet med satellitkoordinering är att se till att ett nytt satellitsystem inte ska orsaka några skadliga störningar. Vi samordnar koordineringen för samtliga satellitoperatörer som vill anmäla eller har anmält ett satellitsystem till ITU genom Sverige. 

En satellitoperatör som vänder sig till oss måste vara en i Sverige registrerad juridisk person. En anmälan via Sverige bör dessutom bidra till svensk samhällsnytta.

Vi samordnar koordineringen för samtliga satellitoperatörer som anmäler ett satellitsystem till ITU genom Sverige.    

Det innebär att vi:

  • anmäler svenska satellitsystem till ITU.
  • granskar och förmedlar information mellan svenska satellitoperatörer och ITU, andra länders administrationer och andra intressenter.
  • kontrollerar att svenska radiotilldelningar är skyddade från störningar orsakade av utländska satellitsystem.

Vi ger inte tillstånd för användning av radiosändare på satelliter. Däremot utfärdar vi tillstånd för radiosändare i jordstationer.

Ta del av ett dokument med våra rutiner vid satellitkoordinering: 

PTS rutiner vid satellitkoordinering

Mobila satellitsystem inom EU

EU har genom en rad beslut valt ut två satellitoperatörer på europeisk nivå för leverans av mobila satellittjänster i 2 GHz-bandet inom Europa. Operatörerna är Inmarsat och EchoStar (tidigare Solaris). 

Urval och tillstånd för mobila satellittjänster, MSS (EUs webbplats)

Varje medlemsstat har i uppgift att se till att operatörerna får de tillstånd som krävs för att bedriva verksamhet i 2 GHz-bandet. Vi har beviljat tillstånd för Solaris/EchoStar (diarienummer 09-9639) och Inmarsat (diarienummer 14-11103).

Faktaruta

Telekommunikation via satellit är överföring av signaler mellan stationer på jorden via en kommunikationssatellit i rymden. Fördelen med satellitkommunikation är att man kan överföra stora mängder information till många människor över långa avstånd. Detta sker genom olika typer av tjänster som radio, tv, telefoni och bredband.

Sidan uppdaterades: