Utredning av oberoende jämförelseverktyg PTS-ER-2023:24

Sammanfattning

Av artikel 103.2 och 103.3 i Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2018/1972 om inrättande av en europeisk kodex för elektronisk kommunikation framgår att de behöriga myndigheterna, i relevanta fall i samverkan med de nationella regleringsmyndigheterna, ska säkerställa att slutanvändarna har kostnadsfri tillgång till minst ett oberoende jämförelseverktyg som gör det möjligt att jämföra och utvärdera olika internetanslutningstjänster och allmänt tillgängliga nummerbaserade interpersonella kommunikationstjänster samt, i tillämpliga fall, allmänt tillgängliga nummeroberoende interpersonella kommunikationstjänster. Regeringen har i regleringsbrevet för 2023 uppdragit åt Post- och telestyrelsen (PTS) att utreda hur det bäst säkerställs att skyldigheterna i direktivet med avseende på ett oberoende jämförelseverktyg uppfylls, inklusive hur en kvalitetskontroll av jämförelseverktyg på marknaden kan gå till. PTS ska redovisa uppdraget i form av en skriftlig rapport där flertalet alternativ beaktas. Alternativen ska motiveras utifrån bland annat kostnadseffektivitet.

PTS har utrett fyra alternativ för att säkerställa tillgången till minst ett oberoende och kostnadsfritt jämförelseverktyg:

  1. Att det finns minst ett jämförelseverktyg som tillhandahålls av en aktör på marknaden som gör det möjligt att jämföra tjänsterna fast och mobil telefoni samt fast och mobilt bredband.
  2. Att den behöriga myndigheten upphandlar ett jämförelseverktyg och tredje part driver verktyget.
  3. Att den behöriga myndigheten utvecklar ett eget jämförelseverktyg.
  4. En kombination av alternativen.

PTS bedömer att det vid tidpunkten för utredningen finns goda förutsättningar att privata företag som är tillhandahållare av jämförelseverktyg i Sverige kommer att kunna tillhandahålla minst ett verktyg som uppfyller kraven i direktivet, vilket motsvarar alternativ 1. PTS förordar detta alternativ då det är det snabbaste och det mest kostnadseffektiva alternativet.

PTS rekommenderar i andra hand att den behöriga myndigheten upphandlar eller utvecklar egna jämförelseverktyg, vilket motsvarar alternativ 2 och 3. PTS bedömer dock att dessa alternativ är mindre lämpliga än alternativ 1.

Det kan vara så att den behöriga myndigheten behöver följa alternativ 4, som är en kombination av alternativen, om de oberoende jämförelseverktyg som finns tillgängliga inte möjliggör jämförelser av samtliga fyra tjänsteslag. Eftersom den behöriga myndigheten är skyldig att säkerställa att slutanvändare har tillgång till minst ett verktyg för att jämföra tjänsterna fast och mobilt bredband samt fast och mobil telefoni behöver det finnas en viss beredskap för ett alternativt säkerställande om ett privat jämförelseverktyg saknas eller upphör. Skulle de befintliga kommersiella jämförelseverktygen försvinna från marknaden eller inte längre uppfylla kraven skulle säkerställande istället kunna ske t.ex. genom upphandling av ett verktyg.

PTS bedömer att PTS är bäst lämpad att utses till behörig myndighet enligt direktivet. Det vill säga att PTS lämpligast kan säkerställa tillgången till ett oberoende jämförelseverktyg och inrätta och tillämpa en ordning för certifiering/godkännande av sådana jämförelseverktyg. Den behöriga myndigheten behöver kontinuerligt granska de jämförelseverktyg som är godkända och att det även fortsatt finns kommersiella verktyg som uppfyller direktivets krav.

Vilken myndighet som ska ha i uppgift att säkerställa tillgången till samt godkänna jämförelseverktyg behöver uttryckligen framgå av lag eller förordning. Därutöver finns det enligt PTS mening behov av viss ytterligare reglering. De krav som ställs på jämförelseverktyg och förutsättningarna för att ett sådant verktyg ska kunna godkännas/certifieras som anges i artikel 103.3 i direktivet bör t.ex. uttryckligen framgå av svensk författning. Det bör även framgå att ett godkännandebeslut kan återkallas om ett jämförelseverktyg inte längre uppfyller kraven för godkännande, att beslutet ska vara tidsbegränsat samt att den behöriga myndigheten har tillsyn över att förutsättningarna för godkännandebeslutet är uppfyllda. Därutöver bör möjligheten att ålägga tillhandahållaren av jämförelseverktyget att underrätta den behöriga myndigheten om förändringar i de förutsättningar som ligger till grund för godkännandet av verktyget utredas.

Rapport

Förutsättningar och alternativ för att säkerställa kostnadsfritt, oberoende pris- respektive kvalitetsjämförelseverktyg för internetanslutnings- och telefonitjänster.