5G och satellitbredband snabbväxande tekniker på marknaden

2023-12-15

Ny teknik etablerar sig bland de svenska bredbandstjänsterna, det visar Post- och telestyrelsens (PTS) statistik för första halvåret 2023.

5G-nät har funnits i några år på den svenska marknaden och under första halvåret hade 3,4 miljoner abonnemang använt 5G. Det är en ökning med 143 procent på ett år.

5G står fortfarande för en mindre andel av datatrafiken i mobilnät – drygt 5 procent. Andelen har dock ökat med över 1 000 procent sedan halvårsskiftet 2022. Fortfarande använder vi inte 5G-nätet för att ringa röstsamtal, utan endast för data.

Satellitbredband – växer snabbt men har fortfarande liten andel på marknaden

Vid halvårsskiftet fanns 1 143 abonnemang för bredband via satellit i Sverige. För två år sedan fanns endast 176 sådana abonnemang. Det är fortfarande en mycket liten andel av de fasta bredbandstjänsterna. Tjänsten är viktig eftersom den kan ge tillgång till bredband där mobiltäckningen är dålig och fibernäten inte är utbyggda.

Ökningen beror på att tillgängligheten har ökat, dels genom:

  • ett större utbud av abonnemang,
  • att utrustning finns att köpa hos flera större hemelektronikkedjor och
  • att abonnemangspriserna har närmat sig priserna för andra bredbandsabonnemang.

Ökande intäkter för mobila tjänster

Intäkterna för mobilabonnemang har ökat med tre procent sedan halvårsskiftet 2022, samtidigt som antalet abonnemang ökat med en procent. Ökningen av intäkter är den största på flera år, och pekar på att abonnemangspriserna ökat.

På PTS statistikportal finns statistiken från undersökningen i tabeller och i en databas med sorteringsmöjligheter, samt en presentation som sammanfattar resultaten.

PTS statistikportal

Svensk telekommarknad första halvåret 2023 (presentation, pdf)

Mer information

Karin Fransén, marknadsanalytiker, 073-644 57 81

PTS presstjänst, 08-678 55 55

Om undersökningen

Svensk telekommarknad första halvåret 2023 visar läget på telekommarknaden den 30 juni 2023. Undersökningen baserar sig på svar från 45 aktörer som tillsammans omfattar minst 95 procent av marknaden för mobiltelefoni, fast bredband och maskin-till-maskin-abonnemang.