Ett digitalt inkluderat samhälle är viktigt för att möta framtidens utmaningar

2024-03-01

För att Sverige ska dra nytta av digitaliseringens möjligheter behöver arbetet för digital inkludering stärkas. Regeringen har gett PTS i uppdrag att föreslå insatser för att öka andelen individer som använder digitala tjänster. I vår delredovisning av uppdraget föreslår vi att PTS ska hålla ihop arbetet, där många aktörer behöver vara inblandade.

I delredovisningen av PTS uppdrag fokuserar vi på hur vi kan utveckla och genomföra myndighetens arbete för digital inkludering på lång sikt. PTS arbetar redan idag på olika sätt för att bidra till att fler människor ska bli digitalt inkluderade. Den verksamheten behöver förstärkas och ske i samverkan med såväl offentlig som privat sektor och även civilsamhället, som alla bidrar i det arbetet. De förslag vi ger bygger på analyser som vi och andra myndigheter och aktörer tidigare har genomfört.

- Digitaliseringen går väldigt fort och oavsett om du är ung, mitt i livet eller äldre, behöver vi alla hänga med i utvecklingen för att inte att hamna efter eller utanför. Detta gäller individer, organisationer och samhället som helhet, säger Dan Sjöblom, generaldirektör PTS.

För att vara konkurrenskraftiga ser regeringen att det svenska samhället behöver ta större ansvar för digital inkludering och främja ett digitalt samhälle där alla kan, vill och får vara med.

- För att lyckas uppnå verklig effekt inom digital inkludering, kommer det att vara nödvändigt att genomföra större och långsiktiga satsningar, utifrån ett helhetsgrepp. Omvärlds- och behovsanalysen behöver resurssättas och vara kontinuerlig, liksom beredskapen att vid behov ändra insatsernas fokus över tid, fortsätter Dan.

PTS har tidigare, i vår rapport Bredband till allt, lyft att det är viktigt ur ett samhällsintresse att inte enbart ha tillgång till ett bredband, utan vi måste även kunna använda oss av digitala tjänster. Samtidigt har vi noterat att behovet av att ge en myndighet ett ansvar att samordna arbetet för en ökad digital inkludering och användning efterfrågas i många sammanhang.

Vi föreslår att regeringen ger PTS ett utökat uppdrag att samordna och, i dialog med berörda offentliga och andra aktörer, främja, stödja och följa arbetet för en ökad digital inkludering och användning. Regeringen bör även utse ett antal kunskapsstödjande myndigheter som deltar i arbetet.

Det förslag till uppdrag som PTS presenterar i delredovisningen kommer att vi att fördjupa, vidareutveckla och förankra i det fortsatta arbetet fram till slutredovisningen den 21 december 2024. Ett inledande uppdrag till PTS bör dock vara att under 2025 påbörja en uppbyggnad av PTS verksamhet om digital inkludering i samverkan med andra aktörer.

Delredovisning - Insatser för digital inkludering, 1 mars 2024

Mer information

Kontakta Jörgen Ahlström, projektledare PTS, Jorgen.Ahlstrom@pts.se, telefon 073 64 45 690
PTS presstjänst, 08-678 55 55