Digitalhjälpen finns för att minska det digitala utanförskapet. En sida med vägledning och tips som hjälper dig som digital nybörjare att förstå och använda digitala tjänster och verktyg i din vardag.

Umgås, handla mat, betala räkningar, se på TV eller läsa tidningen. Det mesta som du kan göra i det verkliga livet kan du även göra digitalt. På Digitalhjälpen hittar du tips om användbara tjänster, praktiska guider och filmer för att komma igång.

Handla digitalt

Att handla och betala digitalt är enklare än vad man kan tro. Här listar vi några användbara verktyg och tjänster som hjälper dig.

Kom igång med att betala digitalt och med kort.

En enkel guide från Länsstyrelsen i Örebro som förklarar hur kortbetalningar och digitala betalningar fungerar.

Kom igång med kort- och digitala betalningar

Betalningshjälpen är ett samarbete mellan Mastercard, SPF Seniorerna och Sveriges största banker. Syftet är att göra det möjligt för fler att kunna delta i den digitala vardagsekonomi. 

Betalningshjälpen visar hur du handlar, betalar och för över pengar med hjälp av praktiska exempel baserade på verkliga situationer.

Betalningshjälpen

Hallå konsument är en tjänst från Konsumentverket som bland annat ger dig råd och tips om hur du handlar tryggt och säkert på internet.

Hallå konsument (Konsumentverkets webbplats)

Legitimera dig digitialt

Ibland behöver man kunna legitimera sig digitalt för att utföra vissa tjänster. Här får du information om hur du skaffar en e-legitimation samt instruktioner hur du använder den.

En e-legitimation gör att du kan legitimera dig på nätet och ersätter ett fysiskt ID-kort eller körkort. E-legitimation.se listar alla olika typer av e-legitimationer som finns, samt visar hur du laddar ner, installerar och använder dem.

E-legitimation.se

BankID är Sveriges vanligaste e-legitimation och gör att du till exempel kan föra över pengar, handla på nätet, eller boka tid på vårdcentralen. På datorn använder du BankID på fil och på smarttelefonen använder du appen som heter Mobilt BankID.

BankID

Freja eID+ är en mobil e-legitimation som du kan använda på nätet för att till exempel kunna sköta ärenden digitalt eller logga in på olika hemsidor och tjänster. Du kan också använda Freja eID+ i fysiska sammanhang.

Freja eID+

Skatteverkets id-kort innehåller även en e-legitimation. En e-legitimation kan jämföras med en vanlig id-handling, till exempel id-kort eller körkort. Med en e-legitimation kan du på ett säkert sätt digitalt visa vem du är hos Skatteverket.

E-legitimation på ID-kortet

Umgås digitalt

Fysiska avstånd behöver inte betyda social distansering. Här hittar du initiativ och forum som gör det enklare att umgås digitalt.

Det finns många tjänster för att hålla kontakten. Dataprata hjälper dig hitta tjänsten som passar just dig bäst.

Dataprata

Digital coach utbildning

För dig som vill hjälpa andra att komma igång digitalt, till exempel en anhörig eller vän, har vi tagit fram en utbildning. I kursen går vi igenom grundläggande steg. Kursen är digital och gratis.

Tips på andra kurser

En kurs via datorn eller en utbildning på plats. Här hittar du olika initiativ för att utveckla din digitala kompetens.

Digitala jag är en helt gratis utbildning från Google och Arbetsförmedlingen för dig som vill bli tryggare med att använda digitala tjänster i vardagen. Utbildningarna sker digitalt på internet.

Digitala jag

I Funkabutiken lär du dig att handla i en butik på internet. Du får öva på att hitta det du vill köpa och prova alla steg fram tills det är dags att betala i kassan. Här kan du öva och göra om hur många gånger du vill.

Funkabutiken

Guider i olika format för vanliga aktiviteter som är digitala. Till exempel söka information, kontakta läkaren, skicka mejl eller köpa bussbiljett.

Funk-IT lyftet (Uppsala kommuns webbplats)

Ta del av någon av internetstiftelsens snabba kurser så kan du bli en mer medveten internetanvändare och förebygga att bli lurad av bedragare. Kurserna är gratis.

Snabbkurser – i förebyggande syfte

Här hittar du kurser och studiecirklar på fysiska platser runtom i landet, anpassade för nybörjare på datorer och IT. Läs mer på deras hemsida för att se deras kursutbud och pris.

Data & IT kurser (Studieförbundet Vuxenskolans webbplats)

Kunskap och inspiration

Från TV-serier och samtalsgrupper till kurser och läsvärda rapporter. Här kan du både se, lära och göra. Tipsen riktar sig främst till seniorer som är digitala nybörjare men passar lika bra för alla digitala nybörjare.

Från konkret vägledning till diskussioner på djupet. Ta del av Internetstiftelsens matnyttiga och inspirerande introduktion till internet för äldre.

Introduktion till internet för äldre (Internetstiftelesens webbplats)

Ta del av seminarier och föreläsningar, handledning och utbildningsmaterial som PRO, SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna har tagit fram tillsammans.

Inte ensam

Tre korta filmer som förklarar hur du använder videoplattformen Youtube, hur videosamtal fungerar i Google Meet, samt hur du kan spara och sortera foton med Google Foto.

Digital fika med Googl e (PRO:s webbplats)

Fyra av Sveriges mest folkkära personer skickas på ett digitalt träningsläger för att få grepp om sin digitala omvärld. Titta och låt dig inspireras av deras resa.

UR-play seniorsurfarna

Tips på teknisk hjälp

Ibland kan internet och digitala tjänster krångla. Här hittar du organisationer som erbjuder teknisk support och hjälp.

Digital medborgarservice finns på flera platser i Sverige. På varje DigidelCenter får kommunens invånare kostnadsfritt stöd för att kunna ta del av digitaliseringens möjligheter.

DigidelCenter

SeniorNet är en ideell IT-förening för seniorer och har flera klubbar runt om i landet. Via klubbarna kan du få hjälp med IT-frågor och teknisk utrustning.

SeniorNetSweden

Techbuddy har ett stort nätverk av duktiga tekniker som hjälper dig med allt som har med teknik att göra. Priset varierar beroende på vad du behöver hjälp.

TechBuddy - IT-support i hemmet eller på distans

Sidan uppdaterades: