Carmen Butler har vid vår intervju bara jobbat på PTS i drygt en månad – men hon är mer än nöjd med sitt val av arbetsplats.
– Det är spännande att jobba med något som är så inkluderande och innovativt, det var det som lockade mig till PTS.
Carmen gjorde noga research innan hon valde arbetsgivare – och kraven var höga. Mångfaldsperspektivet var viktigt, men Carmen jämförde också pendlingstid, löneväxling, lunchförmån, friskvårdsbidrag och möjligheten att träna på arbetstid.
– PTS är känt för att erbjuda en väldigt bra arbetsplats ur flera aspekter. Och efter fem veckor är det väldigt lätt att se varför man trivs. Vi har en dynamisk och inkluderande arbetsmiljö – tittar man runt så ser man mångfald i allt från etniciteter till funktionsvariationer. Och som HBTQ-person blir jag lycklig när jag ser att folk är inkluderade, säger Carmen.
”Det går inte att överskatta vikten av att bygga upp en frisk grupp av kollegor”
Personalförmåner, som den aktiva konstföreningen, yoga och massage på plats och tillgång till Eriksdalsbadet, var också en anledning till att hon valde PTS. Carmen planerar även att gå med i Friskvårdsföreningens löpargäng.
– Jag tror stenhårt på att det skapar samarbete över gränserna. Det går inte att överskatta vikten av att bygga upp en frisk grupp av kollegor som jobbar tillsammans över avdelningsgränserna. Har man svettats tillsammans i löpspåret törs man också ringa och ställa den där dumma frågan, säger Carmen.
Jurist med demokratiserande arbetsuppgifter
Som jurist på enheten för tillgänglighetsregler jobbar Carmen med att göra produkter och tjänster tillgängliga för personer med funktionsvariationer.
– Blinda och döva ska få tillgång till banktjänster, e-böcker, reseinformation och biljettköp online. Det är en demokratiserande lagstiftning.
Carmen arbetar även med marknadskontroll, en typ av tillsyn som kontrollerar att produkter lever upp till lagkravet att personer med funktionsnedsättningar har samma förutsättningar som andra att använda produkterna. Lagstiftningen gäller inom hela EU, vilket innebär mycket samarbete mellan EU-länderna. I arbetet kommer hon att jobba nära tillgänglighetsexperter som själva har funktionsnedsättningar.
– Vi ska skala upp i rask takt framåt till att bli ett av de största marknadskontrollteamen som jag känner till. Det är fantastiskt att man lägger så stora resurser på det.
En drivkraft i att göra skillnad
Hon brinner för mångfald och inkludering, något som är särskilt viktigt för henne som HBTQ-person. Sen 15 år bor Carmen i Sverige, ett land där man får vara öppet homosexuell, där samkönade äktenskap är lagligt och två av samma kön får skaffa barn. Inkluderingen gäller även hennes nya arbetsplats.
– Här är det “Bring your whole self to work!” säger hon på sitt modersmål engelska.
Carmens främsta drivkraft är att göra skillnad – och det får hon göra på PTS.
– Jag kan se hur vi gör världen till en bättre plats, man kan gifta ihop jobbet med meningen i livet. Det vi gör kommer att göra skillnad för folk med funktionsnedsättningar och det kommer göra världen mer inkluderande och tillgänglig för alla. Det betyder något för mig att vara en del av förändringen mot ett mer inkluderande samhälle.
Ett jobb med möjlighet till utveckling
Som person är Carmen rastlös och vill hela tiden ha nya utmaningar.
– Här lär jag mig något varje dag, bara av att prata med alla juristkollegor som jobbar med något helt annat. Här finns hög kompetens inom en superbred verksamhet.
Carmen uppskattar PTS struktur för att omhänderta och utveckla just kompetenser. Utöver rättsavdelningen finns jurister på varje enhet, vilket möjliggör personlig utveckling.
– Här finns möjlighet att hoppa in i en ny enhet och det är väldigt lockande. Då håller man sig fräsch och nyfiken som människa, säger Carmen.
Goda villkor och kompetenta kollegor
Det var kärleken som drog Carmen till Sverige, men de svenska arbetsvillkoren är en anledning till att hon valt att stanna i Sverige.
– Här lever man i en demokrati genom själva lagstiftningen, vi har föräldraledighet som möjliggör att man får hålla i sin karriär fast man är mamma, eller att pappor får en chans att knyta an till sina barn. Som statlig myndighet har vi också sju veckors semester och en allmän förståelse för att man vabbar. Hela miljön här är byggd för att skapa livsbalans.
”Det är en väldigt välkomnande miljö, det känns som mitt andra vardagsrum.”
Carmen är även imponerad av själva arbetsplatsens utformning.
– Den är mer genomtänkt än någon arbetsplats jag någonsin varit på. Varje våning har ett ”coffice”, som ett litet genialiskt vardagsrum runt kaffemaskinen där man kan sitta och prata eller jobba. Det är en väldigt välkomnande miljö, det känns som mitt andra vardagsrum. Man har tänkt på planritningen så dagsljus släpps in i hela huset – och det är det enda jobbet man vill gå till bara för att kaffet är så gott, säger hon och skrattar.
Men absolut roligast med nya jobbet är att få jobba med så kompetenta kollegor.
– Mina kollegor har ett driv och en nyfikenhet som är högst imponerande. Vi har skapat ett väldigt öppet, innovativt och dynamiskt teamarbete – det gör oss till ett starkt team. Man kan ge järnet lite till tack vare att vi har så bra stämning på jobbet.