Tips på kurser och inspiration

Här hittar du kurser, material och annat inspirerande innehåll som stärker din digitala kompetens, och hjälper dig att utforska dina möjligheter.

Till Digitalhjälpens startsida

Kunskap och inspiration

Från TV-serier och samtalsgrupper till kurser och läsvärda rapporter. Här kan du både se, lära och göra. Direkt på skärmen.

Introduktion till internet

Internetstiftelsens introduktion till internet - för äldre.

Från konkret vägledning till diskussioner på djupet. Ta del av Internetstiftelsens matnyttiga och inspirerande introduktion till internet.

Introduktion till internet för äldre (pdf)

Inte ensam–projektet

Pensionärsorganisationernas stödmaterial för att minska den ofrivilliga ensamheten bland äldre

Ta del av seminarier och föreläsningar, handledning och utbildningsmaterial som PRO, SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna har tagit fram tillsammans.

Inteensam.org

SeniorNet Sweden

En IT-plattform för seniorer. Av seniorer.

SeniorNet Sweden är en ideell IT-förening för seniorer, skapad av seniorer själva. Gå kurser, delta i en IT-cirkel, få svar på frågor eller få hjälp med din utrustning. Både digitalt och på fysiska platser.

SeniorNet Sweden

Google och PRO

Upptäck dina digitala möjligheter.

Tre korta filmer som förklarar hur du använder videoplattformen Youtube, samt hur videosamtal fungerar i Google Duo och Google Meet.

Digitalfika med Google

Seniorsurfarna

Häng med på svenska kändisars digitala resa.

Fyra av Sveriges mest folkkära personer skickas på ett digitalt träningsläger för att få grepp om sin digitala omvärld. Titta och låt dig inspireras av deras resa.

urplay.se/seniorsurfarna

Kurser och utbildningar

En kurs via datorn eller en utbildning på plats. Här hittar du olika initiativ för att utveckla din digitala kompetens.

Medborgarskolan, kurser

Öka din digitala kompetens på Medborgarskolan.

Från utsatt till insatt. Så heter Medborgarskolans satsning för ökad digital kompetens. Här kan du läsa mer och anmäla dig till deras aktuella kurser. Kurserna sker både på fysiska platser och på distans.

Från utsatt till insatt

Digitala jag

Stärk din digitala förmåga med en digital kurs.

Digitala jag är en helt gratis utbildning från Google och Arbetsförmedlingen för dig som vill bli tryggare med att använda digitala tjänster i vardagen. Utbildningarna sker digitalt på internet.

Digitala jag

Studieförbundet Vuxenskolan

Lokala kurser i data och IT för nybörjare.

Här hittar du kurser och studiecirklar på fysiska platser runtom i landet, anpassade för nybörjare på datorer och IT. Läs mer på deras hemsida för att se deras kursutbud och pris.

Studieförbundet vuxenskolan - Data och IT

Funk-IT Lyftet

Enkla guider för det digitala samhället.

Guider i olika format för vanliga aktiviteter som är digitala. Till exempel söka information, kontakta läkaren, skicka mejl, köpa bussbiljett.

Funk-IT Lyftet