Europas IPv4-adresser är slut – hög tid att införa IPv6

2019-11-29

För att internet ska fortsätta vara ett globalt nät där tjänster och information är nåbara för alla internetanvändare, oavsett var i världen man befinner sig, behövs adresseringsstandarden IPv6. I en internationell jämförelse ligger Sverige efter i införandet av IPv6.

Beroendet av internet ökar i Sverige, inom EU och över hela världen, vilket samtidigt medför ett ökat beroende av tillgång till dess kritiska resurser, däribland IP-adresser. Alla som ansluter sig till internet behöver ha stöd för IPv6 och en möjlighet att även fortsättningsvis nå tjänster över IPv4, eftersom IPv4 och IPv6 inte är kompatibla med varandra. IPv6 är en förutsättning för bland annat tjänster inom sakernas internet (IoT) och för kommande mobilsystem 5G.

Internet i Europa kan endast växa över Ipv6

Behovet av att införa IPv6 har framhållits under många år sedan IPv4-adresserna började ta slut globalt. Den 25 november 2019 meddelade den organisation som förvaltar IP-adresser i Europa (RIPE NCC) att man tilldelat det sista /22-blocket med IPv4-adresser (1024 adresser). Nu finns det inte fler block med IPv4-adresser att ansöka om hos RIPE NCC.

Det innebär att internet i Europa från och med nu endast kommer att växa över IPv6. RIPE NCC framhåller i ett pressmeddelande bl.a. att den på senare tid ökande användningen av adressöversättningstekniker, såsom Carrier Grade Network Address Translation, inte löser det underliggande problemet - att det inte finns tillräckligt med IPv4-adresser till allt och alla som vill koppla upp sig på internet. Utan IPv6 riskerar vi att begränsa framtidens Internet.

RIPE NCC uppmanar därför alla aktörer att ta sitt ansvar och främja införandet av IPv6 och tillsammans skapa framtidens internet. PTS ställer sig bakom den uppmaningen.

Regeringsuppdrag för att driva på införandet av Ipv6

Digitaliseringsrådet konstaterade i en rapport En lägesbild av digital infrastruktur från 2019 att intresset hos såväl privata som offentliga aktörer i Sverige att införa IPv6 är svalt. För att öka införandetakten i Sverige har regeringen bland annat gett PTS uppdraget att främja och följa införandet av standarden IPv6 hos statliga myndigheter, kommuner och regioner, som en del av regeringens digitaliseringspolitik. Det är viktigt att det offentliga Sverige går före med att införa IPv6 avseende webb, DNS och e-post. PTS ska även kartlägga hur operatörers tillhandahållande av IPv6 i det fasta nätet utvecklas över tid.

Den långsamma införandetakten av IPv6 försämrar utvecklingen av sakernas internet (IoT) och ger sämre kvalitet och funktionalitet för internet i Sverige. Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter det är det övergripande målet för digitaliseringspolitiken. En förutsättning för att uppnå detta mål är bl.a. en digital infrastruktur och teknik, som är anpassad för framtidens krav på elektroniska kommunikationstjänster. Införandegraden av IPv6 behöver därför öka i Sverige.

Nåbar över hela internet med IPv6

När en organisation, t.ex. en myndighet, kommun eller företag, tillhandahåller information på webbsidor, sätter upp e-tjänster eller sänder och tar emot e-post sker detta över elektroniska kommunikationsnät främst genom IP-adressering. De flesta organisationer i Sverige använder idag huvudsakligen IPv4. Att införa IPv6 vid sidan av IPv4 är en förutsättning för att behålla och förbättra sin förmåga att kommunicera och vara nåbar över hela internet.

På PTS webbplats finns bl.a. tips och råd om hur en organisation går tillväga för att anskaffa och införa Ipv6. Alla – såväl statliga som privata organisationer och internetanvändare – behöver bidra till och ta ansvar för utvecklingen av internet för att säkerställa att allt och alla kan kommunicera över ett globalt publikt internet på lång sikt.



Kommentarer [1]

Johannes
2020-05-27

Alla – såväl statliga, KOMMUNALA som privata organisationer samt internetanvändare – behöver bidra...