PTS rapportering av uppdrag att analysera och bedöma när det är lämpligt att övergå till att betala ut bredbandsstöd efter upparbetade kostnader PTS-ER-2022:11

Post- och telestyrelsen (PTS) har sedan 2020 uppdraget att ansvara för ett nationellt bredbandsstöd. Hittills har stödet betalats ut i förskott direkt efter att utbyggnadsprojekten beviljats stöd. Den 9 september 2021 fick PTS, i ett uppdaterat regleringsbrev, uppdraget att analysera och bedöma när det är lämpligt att övergå till att utbetala bredbandsstöd efter upparbetade kostnader.

I uppdraget ska PTS även bedöma konsekvenserna av en ändrad utbetalningsmodell och föreslå åtgärder för att hantera dessa.

PTS ser att det finns fördelar med att betala ut bredbandsstödet efter upparbetade kostnader och att det med rätt förutsättningar kan göras utan att påverka intresset att utnyttja stödet och att det blir hanterbart för PTS.

Förslagen och beskrivningarna i rapporten syftar till att visa hur myndigheten kan ges de bästa förutsättningar för att hantera en förändrad modell.