PTS hämtar in synpunkter på marknadsanalys

2023-06-12

Det finns konkurrensutmaningar vad gäller slutanvändare i enfamiljshus. Det konstaterar Post- och telestyrelsen (PTS) i ett utkast till marknadsanalys för marknaden för lokalt tillträde till fibernät. Nu inhämtar PTS synpunkter på analysen.

PTS har tagit fram ett utkast till marknadsanalys. Detta utgör ett första led myndighetens arbete med att ta fram förslag till ny reglering på grossistmarknaden för lokalt tillträde till infrastruktur (marknad 1). Syftet med regleringen är att motverka de konkurrensproblem som finns på slutkundsnivå.

På den svenska slutkundsmarknaden för fasta bredbandstjänster är ett stort antal olika aktörer verksamma. För att tillhandahålla slutskundstjänster krävs tillträde till fiberaccessnät. Dessa ägs av ett stort antal aktörer, både små och stora, samt privata och kommunalägda. Kännetecknande för marknaden är att de olika fibernäten inte överlappar.

PTS återupptog sitt arbete med marknadsanalysen efter att EU-kommissionen i februari 2020 förbjudit PTS att fatta beslut om fortsatt reglering av Telia på en nationell marknad för lokalt tillträde till fibernät.

Omfattning av samrådet

I utkastet till marknadsanalys har PTS tagit fram förslag till avgränsning av relevanta marknader samt generella bedömningar av om det är motiverat att införa skyldigheter (det s.k. trekriterietestet).

Sammanfattningsvis gör PTS följande huvudsakliga bedömningar:

  • Bredbandstjänster via mobil- och kopparnät ingår inte på samma produktmarknad som bredbandstjänster via fiber- och kabel-tv-nät.
  • Produktmarknaden för lokalt tillträde till fibernät består av två delmarknader; en för enfamiljshus och en för flerfamiljshus.
  • Den relevanta geografiska marknaden är nätbaserad. Det betyder att varje nätägare utgör en egen geografisk marknad.
  • För slutanvändare som bor i flerfamiljshus fungerar konkurrensen generellt sett tillfredsställande, även utan reglering. Grossistmarknaderna har inte sådana särdrag att det är motiverat att införa skyldigheter.
  • För slutanvändare i enfamiljshus finns ofta utmaningar när det gäller konkurrensen. Marknaderna för lokalt tillträde till enfamiljshus har generellt sett sådana särdrag att det är motiverat att införa skyldigheter

Vad händer efter samrådet?

PTS gör alltså bedömningen att det för slutanvändare i enfamiljshus ofta finns konkurrensutmaningar och att det generellt sett är motiverat att införa skyldigheter på grossistmarknaderna. För att införa skyldigheter måste PTS dock först fastställa att en nätägare har betydande marknadsinflytande, s.k. SMP (Significant Market Power).

PTS har ännu inte utrett vilka nätägare som har SMP, eller vilka skyldigheter som kan bli aktuella. Detta är frågor som kommer att bli föremål för PTS utredning och bedömning efter samrådet.

PTS efterfrågar synpunkter

Nu efterfrågar PTS synpunkter på den föreslagna marknadsanalysen. Senast den 29 september 2023 ska synpunkterna ha kommit in till PTS.

PTS kommer även att bjuda in till ett informationsmöte under v. 37. Klicka här för att läsa mer.

 

Mer information
Emma Nörler Trautmann, projektledare, tel. 08-678 55 75, eller samrådets funktionsbrevlåda: marknadsreglering@pts.se.

PTS presstjänst, 08-678 55 55